In het kader van ‘pruts eens wat vaker’ heb ik me de moeite getroost om het OVV rapport Bouwen aan constructieve veiligheid – Lessen uit instorting parkeergebouw Eindhoven Airport te analyseren. Ik ben op zoek gegaan naar de woordtypen die het rapport voor mij typeren en de inhoud definiëren.

Met een quick-and-dirty protocolanalyse uit het vuistjes rolt het onderstaande plaatje er uit. Veel mensen hebben het rapport gelezen. Veel bedrijven hebben het als maatlat naast hun praktijk gelegd. De nodige presentaties zijn gegeven. Ik durft te beweren dat er weinig mensen tot niemand een protocolanalyse hebben uitgevoerd (totdat ná publicatie van deze post wij hier op werden gewezen: De Boer et al, 2015). Ik durf zelfs te beweren dat de OVV zelf geen protocolanalyse uitvoert over haar rapporten.

Ik zou dit wel willen aanbevelen: ‘gooi’ alle rapporten van de OVV eens in een data lake en kijk wat er uitkomt. Kijk ook eens hoe de rapporten zich onderling tot elkaar verhouden. Wat is branche overstijgend het ‘probleem’? Hoe consequent is de schrijfstijl van de OVV zelf?

Wie heeft de gouden tip voor software tools om dit te kunnen doen? Wie doet dit al? Wie wil dit verder onderzoeken?

2
Comments
  1. Robert Jan de Boer schreef:

    We hebben ooit de OVV rapporten vergeleken op New View aanpak. Zie N Karanikas, P Soltani, RJ De Boer, A Roelen: Evaluating Advancements in Accident Investigations Using a Novel Framework. In the proceedings of the Air Transport and Operations
    Symposium 2015, Delft

    1. Veiliggeit schreef:

      Beste Robert Jan, we gaan er direct naar kijken. Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 Veiliggeit