Iedereen heeft wel een guilty pleasure. Die van mij is kookprogramma’s kijken. Niet alleen de hippe kookprogramma’s op 24Kitchen of de top of the bill kookprogramma’s zoals Masterchef (in mijn geval Australië); ik kijk ook graag The Great Britisch Bake Off en de Nederlandse versie daarvan: Heel Holland Bakt.

Er zijn twee aspecten die mij intrigeren. In de eerste plaats houd ik van lekker eten en ben ik een snoepkont van de bovenste plank. Maar nog veel belangrijker is mijn fascinatie voor vakmanschap. Productkennis, kook- en snijtechnieken, bereidingswijzen, creativiteit, organisatie en vooral parate kennis.

Er gaat voor mij niks boven zelfgemaakte gerechten die zijn bereid uit verse ingrediënten; dat hoeven geen complexe gerechten te zijn. Binnen ons gezin nemen wij elke dag de tijd om vers te koken; geen potjes of pakjes. Waarom? Eten is voor ons meer dan voeding; het is bij ons niet alleen een functionele aanpak om ‘honger’ te stillen of energie binnen te krijgen. Eten verbindt.

Kokkerellen vraagt tijd; die heb je, krijg je of moet je nemen. Heel af en toe ontbreekt het ook ons gezin wel eens aan tijd en dan gaat plan B in werking; soms plan C. Laat ik een voorbeeld nemen van een gerecht dat zich voor deze strategie leent: pizza. Niets zo lekker als een pizza van eigen deeg, met eigen saus en vers beleg (plan A). Het (voor)bereiden van het verse deeg kan wel eens net wat te veel (rijs)tijd kosten; dan maar snel een pizzabodempje scoren (plan B). Zo héél af en toe komt het voor dat we onze kids tegemoet komen – of beter gezegd onszelf ontzien van gezeur over wat ze écht NIET lekker vinden – en dan maar een pizza uit het vriesvak van de supermarkt trekken (plan C).

Wanneer je structureel geen tijd hebt, krijgt of neemt – of geen gezeur aan je kop wilt – zal het aandeel fastfood, instant gerechten en magnetronvoer onvermijdelijk toenemen; je plan C wordt geleidelijk je plan A. Dat is ook de aanleiding van het ontstaan van campagnes over vers eten en gezonde voeding.

Dat brengt me bij de ‘Week van de RIE’. Het is blijkbaar nodig om ons één keer per jaar te wijzen op en bewust te maken van ons disfunctionele dieet als het op risicobeheersing aankomt. Nederland leeft van afhaal-RIE’s, instant-RIE’s en RIE-kliekjes. Nog maar weinig veiligheidsprofessionals hebben tijd, zin of gelegenheid om een overheerlijke, verfrissende en voedzame RIE te bereiden. De volksgezondheid staat op het spel. Vakmanschap staat op de tocht.

Vraag jezelf eens: wat bak ik er eigenlijk van?

© 2022 Veiliggeit