Carsten Busch, Veiligheidsmytholoog, Mind The Risk.

Ik heb enorm genoten van de ene dag dat ik aan het NVVK-congres kon deelnemen. Heerlijk om vakgenoten te ontmoeten, interessante sessies bij te wonen en te netwerken. Het moet me echter van het hart dat de opening van het congres me dwars zit.

Thema van het congres was de toekomst en wat we anders gaan doen. De eerste twee sprekers leken dit echter niet helemaal te hebben meegekregen. Want zowel Van Vollenhoven als Kuipers legden de nadruk op controle met taalgebruik dat prima zou passen in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Ligt de toekomst van veiligheid bij ‘meer’ of ‘minder’ inspectie? Zijn we niet een vereniging voor veiligheidskunde? Het etiket veiligheidsinspecteurs hebben we al ergens in de jaren 50 van de vorige eeuw afgeschud, dacht ik.

Harold F. Dodge zie rond diezelfde periode: ‘You cannot inspect quality into a product‘. Dat geldt ook voor veiligheid. Inspectie en handhaving zijn noodzakelijk, maar ze zijn per definitie reactief. En in de voorgestelde vorm bovendien gescheiden van de gewone bedrijfsvoering.

Als we klaar willen zijn voor de toekomst, moeten we meer aandacht geven aan hoe we veiligheid maken dan dat we speuren naar waar veiligheid (achteraf gezien) ontbrak.

0
Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Veiliggeit