Wij van Veiliggeit(r) zijn zo trots als een pauw! We zijn op bezoek geweest bij de afdeling PMK (preventie, milieu, kwaliteit) van ZOO Antwerpen. Bij binnenkomst bleek ons logo in volle zicht tegen de deur te zijn geplakt. Een mooier huisje hadden we voor ons geitje niet durven dromen. We hebben een mooi gesprek gehad over de menskant van veiligheid en hoe de gezamenlijke liefde voor deze prachtige 175 (!) jaar oude dierentuin in het hartje van de mooie stad Antwerpen de verbindende factor tussen de medewerkers zou kunnen zijn. Met een kleine 400 man (van verschillend pluimage) zetten zij zich dagelijks in om mensen te verwonderen.

Het geloof, de toewijding en het plezier om die taak te vervullen komt voort uit iedereen die hier aan meewerkt; ieder vanuit zijn eigen overtuiging, kracht en ‘eigenaardigheden’. Dat zou net als in het dierenrijk een mooi ecosysteem teweeg kunnen brengen, waarin onderlinge afhankelijkheid niets met hiërarchie te maken heeft, maar met ‘voortbestaan’: de gezamenlijke wens om deze prachtige negentiende-eeuwse ZOO te laten bloeien als nooit tevoren.

Nadat we de uitnodiging hadden ontvangen, zijn de raderen natuurlijk alweer gaan draaien en hebben we doorgepakt op een eerder idee om de dier-versiteit van de medewerkers van de Antwerp ZOO Society onder de aandacht te krijgen. Een mooie eerste stap in deze verkenning zou ‘soort-zoekt-soort’ kunnen zijn. Kennen we elkaar eigenlijk wel goed genoeg? In de wildernis wordt de aard van het beestje onder meer door kleuren en tekeningen overgebracht; een natuurlijke vorm van symboliek die kan worden ‘gelezen’…een eerste hint van met wie je te maken hebt en wat je kunt verwachten.

Het idee: laat mensen zelf een button kiezen met daarop een afbeelding van een dier uit onze Big Seven en laat ze elkaar vinden. Laat anders dan bij Belbin, DISC, MBTI en meer van dat soort team-rol-modellen, de persoon zelf ontdekken wie hij/zij wel of niet is of wil zijn, zonder hem/haar een kleur op voorhand te geven. Het staat vrij om een eigen diersoort toe te voegen. Laat de kuddes, roedels, scholen en zwermen maar ontstaan….daarna gaan we op safaRIE.

0
Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Veiliggeit